Krempita

publicerat i Mat & Dryck;
Fick detta recept av en vän idag =)
sååå gott !!!
Testa !!!
 

Vad behöver du?

10 msk (vete)mjöl
10 msk socker
1,5-2 msk vaniljpulver
1l mjölk + 4dl extra
250g margarin
Petit kex (bild kommer)

Du börjar med att hälla upp 1l mjölk i en kastrull.

Mjölk i kastrull

Ha plattan på högsta värme. Mjölken ska börja koka innan du lägger in…

Under tiden det ska börja koka använder du en skål där du börjar med att lägga i (vete)mjöl, socker och vaniljpulver innan du häller i 4dl mjölk.
Om du känner att du vill ha det mer mjölkigt så kan du hälla i mer mjölk. Vispa det sedan med elvisp tills det inte är klumpigt men ändå rinnande.

 

Rinnande smet

 

När det börjar koka i kastrullen häller du i allting. Sänk värmen på plattan till en 3:a eller 2:a så att det inte bränns vid. Under tiden ska du röra om med en sked, slev eller vad du har till ditt förfogande. Håll på med detta en stund. När smeten börjar lossa från kanterna fortsätter du i någon minut till.

 

Lossad smet

 

När detta är färdigt så brukar åtminstone min mamma hälla över detta i en annan skål innan hon tar de sista stegen.
Oavsett vad så ska du låta det svalna en liten stund, lägga i 250g margarin så att den kan smälta inuti smeten och även elvispa den under tiden.

Petit kex behövde du. Det går säkert med andra men då dessa är lagom mjuka så rekommenderar jag dessa framför t.ex Mariekex.
De brukar finnas i valfri, så kallad, turkaffär.

 

Petit kex

Dessa lägger du ut på en form. Vi använder en ganska så liten. Lägg då ut en nedre rad med innan du lägger över smeten. Smeten kommer bli några cm tjock då.

Kexen i formen

Smeten över kexen

När detta är gjort häller du alltså smeten över kexen. Sedan bygger du på med en rad ovanpå smeten.

När detta är färdigt får du tillsätta eventuell glasyr eller annat om du vill.

Nöjd?
Inte helt hoppas jag.
Lägg sedan in den i kylen, låt stå i 2-3h innan du börjar äta. Gärna längre.

Smaklig måltid!

 

Krempita

Kommentera inlägget här :